power-biUnder de senaste åren har Microsoft utvecklat en serie produkter som är samlat under namnet Power BI.Tanken är att dessa produkter ska hjälpa vana användare av Excel/Office att själva kunna skapa sina rapporter och visualisera företagets data på ett relativt enkelt och snabbt sätt, även kallat ”Self Service BI”.Power BI fungerar bäst i Office 365 då då det är mer integrerat med Online funktioner mm, men några av produkterna fungerar för sig själva vilket gör detta intressant för många fler.
Själv har jag testat ett par av dem som fungerar med Excel 2010, nämligen Power Query och Power Pivot.

Power Query

Power Query är ett verktyg för den som snabbt och enkelt vill kunna ansluta till olika datakällor och spara ner data i sitt excelark. För mig slår enkelheten i ansutning och sättet att hämta data alla tidigare varianter som excel erbjudit. Som grädde på moset kan man dessutom köra en online sökning för att hitta publika dataset från exempelvis wikipedia men också data som är tillgängligt inom det egna nätverket.
Power_QuerySammantaget gör det att man snabbt och enkelt kan få in rådata att jobba vidare med utan att behöva lägga en massa energi på att förstå hur man ska bete sig för att få tag på sökt data.
Eftersom Power Query är gratis att ladda ner och så pass enkelt att använda tycker jag att detta borde vara något för alla som någon gång jobbar med excel och hämtar in rådata från olika datakällor.

Power Pivot

Power Pivot var det första av dessa verktyg som släpptes av Microsoft och jag såg det i samband med en Microsoft-dag på Kinateatern i Stockholm 2010. Har testat det en del (det är också gratis) och som sagt sett lite demos på det och mitt intryck är att det inte riktigt är lika enkelt och intuitivt som i Power Query. Det krävs lite mer insats och datavana av användaren för att komma under fund med hur man bäst använder det.
Som jag ser det ska det användas till att skapa enkla datamodeller, där du räknar ut egna mätvärden relaterar en eller flera datakällor med varandra, exempelvis försäljningsdata till kunddata och artikeldata som kan ge det där lilla extra i möjligheten att visa/aggregera sitt data.
Det riktigt smarta med Power Pivot är att man relativt snabbt kan få in stora datamängder, 1 miljon transaktioner ska inte vara något problem. Den vane användaren tänker säkert att det blir många MB på disk det,.Men Microsoft har faktiskt byggt in en riktigt bra komprimeringsfunktion som gör att det blir ett relativt sätt litet avtryck på hårddisken.
Då man kan spara och återanvända en skapad modell kan detta vara något för företag som jobbar med Sharepoint eller Office 365 för att snabbt sprida en och samma bild av sanningen i organisationen.

Andra coola produkter i Power BI konceptet

Power View/Power Map

Har tyvärr inte kunnat testa Power View själv på grund av att jag bara kör Office 2010, men jag har sett det live några gånger. Som det låter är Power View ett kraftfullt sätt att visa sitt data i forma av interaktiva grafer och tabeller, man kan till och med plotta sitt data i 2D kartbilder vilket är lite coolt. Av det jag sett så verkar Power View vara ett väldigt enkelt sätt för en van Excelanvändare att snabbt skapa visuellt snygga rapporter på det data man redan läst in i sitt excelark eller via sparade PowerPivot modeller osv.

Power Map

Vill man lyxa till sin excelrapport ytterligare kan Power Map vara något. Här plottar man sitt data i en 3D karta (Bing maps) i form av 3D kolumner, bubble/pie diagram och så kallade heat maps. Det coola är att du kan rotera kartan, zooma in och ut och skapa berättelser (Storytelling).

Power BI i Office 365

Power BI Sites är ett sätta att samla publicerade Power view rapporter som då blir tillgängliga för alla som har access. Företaget kan på så sätt samla sina rapporter och få kontroll på användadet av de rapporter som skapats.
Q&A är den senast släppta funktionen i Power BI för 365 och den gör att du kan ställa frågor i klartext i en sökruta och få svar i form av tabeller eller grafer beroende på vilka rapporter som finns publicerade i organisationens Office 365 lösning.
I Windows store finns en Power BI App som kan laddas ner om man kör Windows 8 och har ett Office 365 konto. Med den appen installerad kan man komma åt rapporterna direkt i sin tablet eller dator och även skicka en rapport till sina kollegor via mail, körbart direkt i mailen.
Sammanfattningsvis kan man säga att Power BI är tänkt att ge vanliga excelanvändare lite bättre hjälpmedel för att skapa sig ett eget Business Intelligence på gott och ont.
Det som är bra är att det mesta är relativt enkelt och intiutivt samt att det i de flesta fallen inte innebär en allt för dyr investering.
Nackdelen är att man kan få många varianter av sanningen om man släpper detta fritt i en organisation.
Har du provat något/några av dessa verktyg? Vad tyckte du?
Om inte, skulle du se någon användning av Power BI på ditt företag?

 

 

Länkar för dig som vill fördjupa dig

Power Query: http://office.microsoft.com/en-us/excel/download-microsoft-power-query-for-excel-FX104018616.aspx
Power Pivot: http://office.microsoft.com/en-us/excel/download-powerpivot-HA101959985.aspx
Power View: http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/power-view-explore-visualize-and-present-your-data-HA102835634.aspx
Power Map: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=38395
Q&A: http://blogs.msdn.com/b/microsoft_business_intelligence1/archive/2013/07/25/q-amp-a-feature-of-power-bi.aspx