Allt fler kunder efterfrågar våra konsulter med BI- och QlikView-kunskaper. För att kunna möta det behovet åkte Jonas Florén och jag till Stockholm och QlikTech för att gå deras Developer-utbildning. Totalt är vi nu 7 konsulter som arbetar med BI och det kommer att märkas på bloggen.

”Nya” features i QlikView

I QlikView 10 introducerade QlikTech något de kallar för Extension Objects, ett sätt för utvecklare att bygga egna object-typer. Extension Objects bygger på Javascript vilket, för mig som webbutvecklare, gör det väldigt intressant och öppnar upp för att använda QlikView på helt nya sätt. Den första extension jag byggde var en enkel tabell med input-rutor där man kunde redigera informationen i tabellen, dessa sparades sen automatiskt till en databas via ett API. Tidigare har detta bara varit möjligt med hjälp av ett macro och macron är inte längre rekommenderade av QlikView. Mer om denna extension kommer i ett framtida blogginlägg.
Direct Discovery introducerades i version 11.2 och är QlikViews sätt att hämta data i realtid. Staffan håller just nu på att testa detta och kommer att presentera Direct Discovery närmare i ett eget blogginlägg.
Therese har ett inlägg om QlikView Deployment Framework (QFD) som kommer att publiceras imorgon. QFD är ett ramverk för att standardisera utvecklingsarbetet av QlikView-applikationer. I dagsläget har de flesta kunder egna tillvägagångssätt för hur man utvecklar och testar nya applikationer. Therese kommer att ta upp några av fördelarna med att ha ett standardiserat ramverk istället för ett eget.

Podio Connector till QlikView

Dessutom kommer vi inom kort publicera ett blogginlägg om vår exjobbare Anders resultat. Han har byggt en connector som gör det möjligt att hämta data från Podio till QlikView.
podio-to-qlikview