Julen är en tid då många välgörenhetsorganisationer påminner oss om att också sträcka ut en generös hand till de som inte är så lyckligt lottade.

Elvenite har sedan några år tillbaka valt att stödja en organisation som heter Kiva. Deras uppgift är att tillhandahålla så kallade mikroloån till människor i fattiga länder som vill starta och utveckla företag och på så sätt minska sin utsatthet och göra det möjligt att förbättra sina livsvillkor för sig själva och sina familjer.
Våra pengar går i första hand till kvinnor i olika afrikanska länder som behöver finansering för att starta och utveckla sina företag. Varför just kvinnor? Orsaken är ganska enkel. Det har visat sig att kvinnor helt enkelt är goda entreprenörer och vet att hushålla med de resurser som står till förfogande. För att citera Percy Barnevik som jobbar för organisationen Hand in Hand; ”Dom dricker inte, dom spelar inte och dom överger inte sina familjer.”
media_httpwwwkivaorgi_cFelf.png.scaled500
Men varför just microlån? En sak som varje entreprenör vet är att startkapital och finansiering är en förutsättning för att både starta och utveckla ett företag. Vi var själva där för inte så länge sedan. Som nyföretagare känns både rätt och angeläget att stötta entreprenörskollegor som inte har så goda förutsättningar och villkor som vi hade då vi sparkade igång Elvenite för fyra år sedan.
För vad gör man om man man lever i ett land där tillgången till banker och andra finansiella institutioner är obefintlig eller starkt begränsad, särskilt om man är fattig och har minimala tillgångar? För dessa människor kan små  lån vara vägen mot hjälp till självhjälp.
Den som visade att microlån kunde vara en väg ut ur fattigdom och utsatthet var Dr. Mohammad Yunus. Han startade ett låneprogram för kvinnor i Bangladesh i början av 70-talet. 1983 grundade han Grameen Bank och 2006 erhöll han Nobels Fredspris för sina insatser i kampen mot fattigdom.
Nedanstående filmsnutt ger en snabbkurs i microlån.

Du kan stödja Kiva och lära dig mer om microlån genom att gå med i Elvenites Team. Eller varför inte själv bli långivare. Det är enkelt. Läs mer här.
Välkomna till vårt Kiva-team!