Vi har tidigare berättat om engagemanget Kvinnlig Kreativ Mötesplats i Molkom (KKM). Initiativet som uppkom ur en julgåva och ledde till en guldig, rosa-turkos oas för kvinnorna på Camp Graninge. Såhär har det gått!

INITIATIVET

I december 2015 tog vi kontakt med Refugees Welcome Karlstad för att höra hur vi kunde bidra till förbättring. Genom ansvarig volontär för RWK på flyktingförläggningen Camp Graninge i Molkom fick vi en större inblick i hur många av de nyanlända hade det. Det hela utmynnade i att vi, tillsammans med RKW, Graninge Fastigheter och kvinnor boende på förläggningen, skulle skapa ett rum för i första hand kvinnorna på Camp Graninge. Tanken var att de skulle få det sociala utrymme de behövde och var vana vid från sina hemkulturer men nu saknade. Detta rum skulle fungera som ett rum för skapande och kreativitet, men också som en daglig fristad och ett vardagsrum.

HUR FINANSIERADES PROJEKTET?

Som en av initiativtagarna bidrog Elvenite inte bara med ekonomiskt stöd utan också med planering, kommunikation och inköp. Tillsammans med Refugees Welcome karlstad, Graninge fastigheter, Molkoms kulturförening, IKEA Karlstad, MacForum, Colorama Karlstad och Löfbers kunde vi på alla hjärtans dag bjuda in till en gemensam uppstart av rummet. Kvinnorna på Camp Graninge hade gemensamt kommit fram till rummets innehåll och färgtema.

UPPSTARTEN

Många frivilliga dök upp med hantverksmaterial och fikabröd. Tillsammans drog vi det första penseldraget och skruvade ihop alla nya IKEA-möbler. En oerhört inspirerande dag som visade på goda viljor och givande samarbeten.
kkm_3
kkm_4
Vi hade nu grunden till det efterlängtade rummet, men saknade fortfarande en del material och redskap att fylla rummet med. Under kommande veckor inhandlades tyger, symaskiner och förvaringslösningar samtidigt som en sista touch lades på själva rummet. En eloge till Issi och Månah från RWK som slet som djur med allt från inhandling till spraymålning!
 
Lördagen den 2:a april var det äntligen dags för invigning av rummet.

kkm_1kkm_2

kkm5 kkm6

Tack Refugees Welcome Karlstad för fina bilder!

FRAMTIDEN

Elvenites åtaganden i projektet med syfte att starta upp rummet på Camp Graninge i Molkom är nu genomfört. Ett givande och lyckat projekt som vi hoppas har lagt grunden för någonting bra som kan växa sig större och starkare.
Rummet är i första läget tänkt för kvinnorna på anläggningen, men tanken är att projektet ska utvidgas för att även involvera och välkomna bygdens alla kvinnor och på så sätt skapa en plattform för integration och samverkan på flera nivåer. Vi ser framför oss att det här sker genom exempelvis hantverkarträffar, utbildningar eller pysselkvällar.

Vi uppmanar nu även fler företag att engagera sig. Tillsammans kan vi göra stora insatser och bidra till enorma förbättringar!