På Elvenite körde vi tidigare Yammer, ett ”Facebook för företaget” där man kan göra statusinlägg, dela med sig av bilder och länkar med mera. När Yammer introducerades anordnas en tävling där den som hade flest inlägg vann en middag för två, allt för att Yammer-flödet skulle få en flygande start. Tävlingen blev väldigt lyckad och sen dess har diskussionen varit i full gång.

När vi bytte ut Yammer mot Podio dök aktiviteten och uppdateringarna blev betydligt längre. Det finns säkert många anledningar till detta, nya verktyg innebär alltid en viss osäkerhet och Podio har än så länge inget windowsprogram vilket gör det lite svårare att hålla sig a ajour om man inte har webbplatsen uppe. iPhone-appen har dock blivit ett utmärkt komplement för att få noteringar om nya inlägg.

Ny tävling

För att tända gnistan på Podio och få igång diskussionen igen anordnade vi en liknande tävling under maj månad. Det var inte bara ett utmärkt tillfälle för våra anställda att känna på Podio utan också att utforska Podios API. Denna gång räknade vi inte bara antalet statusinlägg, poängberäkningen hölls hemlig men man fick reda på att bra intressant material lönade sig.
Min centrala idé var att ju fler kommentarer och gilla markeringar man får på sina statusinlägg, desto bättre och mer givande är de för företaget och ska därmed premieras. Den som kommenterar och gillar saker ska naturligtvis också få poäng. Den slutgiltiga poängräkningen såg ut så här:

  • Statusinlägg (plus responsbonus): 4 poäng
  • Kommentar (ej på egna inlägg): 2 poäng
  • Gilla (ej på egna inlägg): 1 poäng

contest.png.scaled500

Responsbonus

Trots det något torra namnet var faktiskt responsbonusen den viktigaste ingrediensen i poängberäkningen. 1 kommentar gav 20% bonus på hela poängen (inkl. tidigare bonus), t.ex. fick man för 5 kommentarer hela 4p*1.2^5 = 9.95 poäng, 1 gilla gav 10% bonus. Hela formeln såg ut så här:
[statusinlägg] * ( ((1.2)^[#kommentarer]) * ( (1.1)^[#gilla]) )

Resultatet då?

I april skrevs total 82 st statusinlägg i Podio, i maj skrevs hela 204 st så tävlingen har verkligen gett resultat, åtminstone på kort sikt. Nu återstår att se om diskussionen håller i sig, jag antar att det får bli i en uppföljande bloggpost.
Vinnaren av en middag för 2 heter Therese Erhard, hon fick ihop 186.5 poäng, tätt följd av Jonas Andersson som fick 178.6 poäng. Grattis!
Hela presentationen och resultatet finns att beskåda på: https://elvenite.se/appz/podio-contest/contest-rules.html
Vad tycker du? Skulle jag ha viktat kommentar och gilla markerar på något annat sätt? Ge dina åsikter i kommentarsfältet här nedan!