Sammanfattning Higher Ambition modul 1.

– Stod det inte Sunne på avfartsskylten där?
– Jo, det gjorde det.
– Då skulle vi svängt av där.

 
Så inleddes vår första av totalt sex resor till olika utbildningsmoduler i Higher ambition program. Tillsammans med 18 andra traineer ska vi under det kommande året lära oss om bland annat kommunikation, hållbarhet och företagsamhet.

Sammanfattningsvis handlar det om modernt ledarskap samtidigt som vi får knyta kontakter och bygga ett bra nätverk, företag, branscher och framför allt människor emellan.

Fler kossor än väntat

Avfartsmissen ställde inte till några större problem, vi fick se mer av den värmländska landsbygden, åka lite grusväg och se på fler kossor än väntat. Någon timme senare befann vi oss på övervåningen i Ulvsby herrgård, småpratandes med de andra traineerna över en kopp kaffe. Stämningen var till en början lite avvaktande men efter några minuter var samtalen igång.

Rolig samarbetsövning

Efter att ha intervjuat och presenterat varandra för gruppen var det dags för den första övningen. Vi delades i grupper om sex och fick i uppdrag att tillsammans med hjälp av ledtrådar på var sitt papper ta reda på vem av fem påhittade kvinnor som var ekonom och vem som spelade golf. Alla uppskattade sammarbetsövningen. Dels för att det var roligt att samarbeta med nya människor och dels att det var full fart från första början och att alla grupper verkade ha sin egen strategi och metod för att ta sig an uppgiften. (Kristina var ekonom och Kerstin spelade golf).

Resultatet från personlighetstestet

Nästa punkt på schemat var att få tillbaka resultatet för det personlighetstest vi genomfört några veckor tidigare. Innan vi fick svaret skulle vi dock gissa hur vi själva trodde att det hade gått, och således också hur vi själva tror att vi är som personer. När vi sedan fick resultatet diskuterade vi det i mindre grupper och två och två. Vi fick också reda på att den första övningens gruppindelning hade skett med personlighetstesten som utgångspunkt, de med liknande eller samma personlighetsdrag hade arbetat tillsammans.

Olika personligheter kan ge bekymmer

Efter lunch fortsatte vi diskutera i grupper. Vi skulle komma fram till vad vi med liknande personlighet hade för egenheter som kunde störa andra, men också vad andra som inte var som oss gjorde som störde oss. Som exempel är vissa personer väldigt måna om att planera allt så noga som möjligt medan andra föredrar spontanitet och flexibilitet, och när dessa två personligheter möts i ett projekt eller liknande kan en del bekymmer uppstå.

Självklart är detta saker vi har stött på tidigare men det tål att upprepas. Vi tar med oss att alla är olika och att enkla saker som är självklara för en själv kanske inte alltid är det för andra.

Globala trender och bad i Klarälven

Efter det var det föreläsning om globala trender. Det gäller att alltid försöka ligga ett steg före, och tänka lite längre fram. Vi har en riktigt spännande tid framför oss!

Dagen avslutades med lite välförtjänt bad och bastande i herrgårdens relaxavdelning. Vissa hävdar att de till och med badade i Klarälven som ligger precis intill, men innan bildbevis presenteras är vi andra tveksamma 😉.

Kommunicera dina yrkesvärderingar till chefen

Dag två var det dags för karriärcoachning. Så många val och beslut som vi fattade under de timmarna har vi nog aldrig tagit förut. Vi inledde dagen med att välja ut, definiera och diskutera de egna personliga värderingar vi har i yrkeslivet. Vi är alla överens om att detta var väldigt lärorikt och väckte tankar vi kanske inte har funderat på förut. Oavsett om tankarna har funnits där innan så är det nyttigt att påminnas om vad det är som faktiskt är viktigt för en när det kommer till ett arbete. Det är också viktigt att göra det tydligt för sin chef och sina kollegor vilka dessa värderingar är, så att alla kan hjälpas åt med det som är viktigt för var och en av oss.

Så undviker du en smickerkarriär

Samma sak gäller både våra intressen och vilka kompetenser vi vill använda på arbetsplatsen. Det gäller att uppmärksamma kollegor och chefer på vad vi vill och tycker om att arbeta med, så att vi tillsammans kan se till att alla är nöjda och glada. På så vis undviker man en ”smickerkarriär” (ett av många nya begrepp vi lärt oss) vilket är när man fortsätter arbeta med saker bara för att folk säger att man är bra på det, oavsett om man själv tycker det är kul eller inte. Utöver det författade vi även våra egna ”framgångshistorier”, tog ställning till olika påståenden och diskuterade vad våra uppväxter har lärt oss som vi tar med oss in i arbetslivet.

Mycket gemensamt

Sammanfattningsvis har vi alla haft väldigt roligt och vi har lärt oss mer om oss själva och andra än vad vi trodde vi skulle göra. Vi hade höga förväntningar innan och de överträffades. Det var också väldigt roligt att få träffa andra traineer från helt olika branscher. Trots att vi har olika bakgrunder och kommer att arbeta med helt olika saker har vi mycket gemensamt. Vi funderar på samma saker och ställs inför liknande problem, så det är skönt och fruktansvärt lärorikt att få utbyta tankar och funderingar med någon i samma sits.

Kommunikation nästa

Nästa vända är några veckor bort. Då ska det handla om kommunikation. För oss väntar nu en vecka i Linköping på kurs i Infors affärssystem M3, följ oss på Instagram för att se vad vi hittar på där!
 
Mvh Adam, Erik, Maja, Niklas och Oliwer.

Senaste inlägg: