Tidsresor, konkurser och världens kanske godaste bröd…

Hej!

Vårt traineeprogram fortsätter vidare in i 2020, men vi traineer har redan (nästan) försatt ett bolag i konkurs, gjort 4 personer arbetslösa och ätit världens kanske godaste bröd. Uppgångar och nergångar, men det är smällar man får ta när man driver fiktiva företag i ett verkligt Dalarna.

Förra veckan inledde vi året med den tredje utbildningsmodulen inom Higher Ambition program. Under tre dagar befann vi oss på Tällbergsgården i Dalarna, där vi arbetade i olika ledningsgrupper och drev imaginära företag inom en påhittad koncern. Temat för utbildningen var affärsmannaskap vilket innebar att affärsplaner skulle skrivas, strategier utformas och KPI:er mätas. Allt under ständig uppföljning och kravställning ifrån vår koncernledning och våra ägare.

Precis som de två tidigare utbildningarna, som ni kan läsa om här och här, handlade det om högt tempo, många skratt och massvis av ny kunskap.

Längst ner i texten hittar du våra sju tips för ett framgångsrikt strategiarbete, tillsammans med de tre vanligaste misstagen många gör! 

Dag ett: Affärsplanering och första verksamhetsåret.

Första dagen fick vi bakgrundsinfo om själva utbildningen och en kort genomgång i hur man avläser ekonomiska rapporter, innan vi delades in i olika ledningsgrupper. Ledningsgrupperna bestod av roller som VD, marknadschef, försäljningschef, HR-ansvarig och ekonomichef. Alla roller förutom VD var fria att fördela inom grupperna.

För att kunna genomföra detta rollspel använde vi oss av simuleringsverktyget SimBiz, som är en interaktiv affärs- och ledarsimulering på strategisk nivå. Det används ofta för att utbilda och träna ledningsgrupper och chefer i att styra en verksamhet, och skapa förståelse för hur alla olika delar i en verksamhet samspelar.

Vi diskuterade länge om hur VD-rollen hade utsetts innan vi fick höra att den hade bestämts ’utan några speciella kriterier’, men diskussionerna fortsatte ändå långt efter det.

Första uppdraget på agendan var att utifrån förutbestämda visioner och affärsidéer formulera en affärsplan. Den skulle innehålla bland annat strategiska mål och KPI:er, på både lång och kort sikt. Tanken var att vi skulle driva företaget i fem fiktiva år.

Efter ett första möte med styrelsen, där vi presenterat vår affärsplan och budget, fick vi godkännande att göra en första simulering.

Så fort vi klickade på simulera-knappen flyttades tiden i programmet ett år framåt och vi fick se resultatet av alla våra beslut. Att inte investera i utbildning för våra säljare visade sig vara fel.

 

Deltagare på affärsmannaskapsubildning

Bilden visar en av ledningsgrupperna.

Dag två: Ekonomiska och världens godaste bröd.

Andra dagen började med en genomgång av ’ekonomiska’, vilket innebar att vi fick en grundkurs i centrala ekonomiska begrepp, sen var det dags för verksamhetsår två och tre. Affärsplaner reviderades, styrelsemöten hölls och budgetar presenterades. Allt som allt gick dagen fort och verksamheterna rullade på helt okej. Det var framåt kvällen och middagen som det verkligt stora hände…

Att vara ute på utbildningar innebär inte bara att vi får lära känna supertrevliga människor och lära oss massor med bra saker, vi får också äta en massa god och spännande mat. Att arbeta inom livsmedelsindustrin innebär inte per automatik att man älskar mat och dryck, men för oss traineer här på Elvenite är det en av många saker vi har gemensamt.

Maten på Tällbergsgården var jättebra, men den största snackisen under kvällen var ett litet svart bröd som serverades innan. Efter långa diskussioner och framföranden (längre än gällande kriterierna för VD-utmärkelsen), kom vi fram till att det faktiskt var det godaste brödet vi hade ätit, åtminstone vid bordet jag satt vid. Dagen såg vi till att få receptet nedskrivet på en lapp av kocken, det återstår att se om vi lyckas lika bra med det själva.

Svartsirapslimpan såg kanske inte mycket ut för världen, men oj vilket bröd. Är du i Dalarna, åk till Tällbergs herrgård och be om svartsirapsbrödet – Vi lovar att du inte blir besviken!

 

Mörk sirapslimpa ifrån Tällbergsgården

Kanske världens godaste bröd?

 

 

Dag tre: Take-aways och reflektioner

Sista dagen och de två sista åren för respektive företag. De två sista åren i våra ledningsgruppskarriärer (åtminstone för nu) innebar ett ökat förtroende ifrån vår fiktiva styrelse, vi skulle nu nå våra utsatta mål med verksamheten, utan att först få godkännande ifrån styrelsen innan simulering. Resultaten var varierande. Några företag drabbades hårdare än andra av en sviktande marknad och tvingades till slut varsla anställda, vissa bolag fick betala för tidigare optimistiska investeringar och vissa fick betalt för en långsiktig och väl hållen affärsplan.

När vi summerade resultaten efter de avslutade 5 verksamhetsåren kunde vi se att det fanns några speciella nycklar för ett framgångsrikt strategiarbete och några vanliga misstag, många faller för i ett strategiarbete, de kan du läsa här nedan.

 

 

Sju nycklar för ett framgångsrikt strategiarbete:

 1. Att utveckla strategin och planen har ett värde i sig. 
 2. Lägg tid på att formulera en enkel och förståelig strategi.
 3. Var tydlig och konkret i handlingsplaner och aktivitetsplaner.
 4. Aktiviteterna ska berätta historien om strategin.
 5. Håll er till få mål som är relevanta.
 6. Välj mått som du relativt enkelt kan mäta.
 7. De valda måtten måste regelbundet ifrågasättas och bytas ut när behovet uppkommer.

  tre av de vanligaste misstagen i ett strategiarbete:

  1. Att göra för omfattande planer som ingen orkar justera när förutsättningarna ändras.
  2. Att försöka trycka ner en övergripande strategi genom hela verksamheten utan att översätta den på varje nivå.
  3. Att inte fokusera på de viktigaste frågorna först – strategipåverkande, strategiberoende och det som har stor inverkan på resultatet.

   Allt som allt tar med oss en massa nyttiga lärdomar om affärsmannaskap, strategiarbete och receptet på kanske världens godaste bröd.

   Nästa modul är i februari, då ska vi snacka trender och innovationer.

   Vi hörs då!

   Mvh Niklas Nordström.

    

   Fler inlägg Om oss traineer