Higher Ambition modul 2.

Måndag morgon, snöslask, prata inför folk.

Inte världens bästa kombination för en lyckad start på veckan. För många kanske världens sämsta?

Ändå var det detta spelplanen för oss traineer när vi sågs klockan 08:00, på en mörk parkering utanför kontoret i Karlstad för att åka till Dömle Herrgård. På schemat stod det utbildningsmodul 2 i Higher Ambition program; kommunikation. Under denna modul skulle vi bland annat få svar på frågorna:

Hur håller man presentationer som skapar engagemang och mening?

Hur hanterar man stress och nervositet vid framföranden?

Hur kan man använda digitala hjälpmedel som video i verksamheten?

Dag ett: Prata inför folk

Efter en snöslaskig rallydistans på de värmländska skogsvägarna var vi äntligen framme. Även om Dömle inte ligger jättelångt ifrån Karlstad så var det ändå en fint snöinramad herrgård som uppenbarade sig efter den gråmulna skogsfärden. Vi hängde av oss jackorna, tog med en kopp kaffe och satte oss i bänkarna.

Dagen inleddes med en kort föreläsning av Jakob Rubensson ifrån Effect där han efter en introduktion om sig och sina erfarenheter gick igenom grunderna till en bra presentation.

Hur man håller en bra presentation?

För att kunna hålla en bra presentation eller ett bra tal fick vi lära oss att en bra talare är: tydlig, trovärdig och passionerad. Ett bra exempel på just det som ofta kommer upp är såklart många presentationer ifrån Hans Rosling, där alla delar verkligen är närvarande.

Publiken och ämnet

Att fejka en sådan passion och inlevelse är nästan om inte helt omöjligt. Så att hålla en trött presentation med någon annans powerpoint-bilder, där vi alla har hört presentatörer säga saker som; 

’jaha, nu ska vi se vad det står på den här bilden’

Är att glömma helt och hållet, använder man sina egna bilder och sitt eget material är det så mycket enklare att fånga publiken. Att hålla en presentation mer för att ’det bara ska göras’ är att slösa bort din och din publiks tid. Att istället se det som en möjlighet för att påverka och upplysa de som ändå tar sig tid till att lyssna på dig gör det hela mycket roligare.

Förberedelser

En annan viktig del i att hålla en bra presentation är att vara förberedd. Att glida in precis innan det är din tur, ägna 6 minuter åt att krångla med projektorer och HDMI-adaptrar, för att sen inse att det ämne du ska prata om har förändrats helt och hållet under natten är inte heller att föredra. 

Följer man istället dessa tre tips, så kommer det att gå mycket bättre:

 • Vet mer om ämnet än din publik
 • Ha en bra taktik/disposition för hur du ska genomföra presentationen.
 • Repa

Den sista punkten; repa, var enligt Jacob kanske den viktigaste av alla. Att åtminstone gå igenom början och slutet i bilen på vägen dit, och verkligen säga orden högt och inte ’gå igenom det i huvudet’ gör jättemycket för din presentation.

Känna-veta-göra

En annan viktig del i förberedelsen, är när man sitter där med ett tomt papper och ska skriva sin text eller bygga sin presentation. Då är bra att utgå ifrån några enkla men väldigt vanliga och effektiva rubriker.

 • Vad är mitt ärende? (Vad är det jag vill säga?)
 • Vad vill jag att publiken ska veta?
 • Vad vill jag att publiken ska känna?
 • Vad vill jag att publiken ska göra?

Fyller man i dessa har man sedan en bra grund att bygga sitt anförande på.

Bra disposition

Att ha en bra taktik för sin presentation är att ha en bra disposition för det du ska säga.

Bilden ovan representerar en presentation. På Y-axeln har vi ’power’ (själva energin i presentationen) och på X-axeln är tid som presentationen pågår.

VA!? Att inleda en presentation med en liten berättelse, ett skämt eller liknande är bra för att väcka uppmärksamhet och intresse hos de som lyssnar. Berättelseform fungerar dessutom extra bra eftersom våra hjärnor gillar och minns saker bättre i berättelseform.

Bakgrund. Här ges bakgrunden till det som presentatören sen vill säga, ett barn som vill ha högre veckopeng säger här ’nu har jag haft 25 kr i veckopeng i 6 månader’.

Ärende! Här är själva kärnan i presentationen, det som presentatören vill säga/fråga/bestämma etc. Här är energin hög efter att ha byggts upp av en bra bakgrund. Barnet säger ’Jag vill ha högre veckopeng’.

Argument. Jag vill ha högre veckopeng, för att… Här ges argument till varför ärendet ska genomföras. Ex; För att jag ska spara pengarna till en vinterjacka, inte köpa godis.

CTA. Call To Action eller handlingsuppmaning. Avsluta presentationen med ett eller flera exempel på handlingar som kan genomföras inom en snar framtid. I barnets fall skulle det kunna vara ’höj min veckopeng’. Innan man går in på CTA’s kan det vara bra att upprepa ärendet igen, som en påminnelse för lyssnarna.

Så förklarade Jacob hur man disponerar en presentation. Detta fungerar både i stort och smått, så det behöver inte vara en dragning på flera minuter för att det ska fungera. I övningen vi fick göra senare under dagen höll vi presentationer på 4 minuter och använde oss av denna modell, det fungerade alldeles utmärkt!

När vi senare sammanfattade vad vi lärt oss under dagen var just detta en av sakerna de flesta gillade mest, mycket på grund utav användbarheten.

Hur hanterar man stress och nervositet vid framföranden?

Alla gillar inte att prata inför folk, för många är det bland det värsta de kan föreställa sig. Som tur är finns det några enkla saker att göra för att minska stressen.

Prata på utandning. Andas in, andas ut. När du har ungefär en tredjedel av luften kvar i dina lungor, då ska du börja prata. När luften tar slut, ta ett nytt andetag och börja om igen. På så vis pratar man inte ’uppe i halsen’ och slipper framstå som nervös och stressad.

Stå rätt. Små saker gör skillnad, både för presentatören och åskådaren. Tänk på den klassiska ’någon drar dig uppåt i ett snöre’ och sträck på dig. Även om du kanske inte är det, så kommer din kropp att känna ett större lugn, och åskådarna kommer att se dig som mer självsäker.

Bryt mönstret. Mycket enklare sagt än gjort, men om man varje gång backar undan när något blir jobbigt så belönar man det beteendet. På så vis intalar man sig själv att man slipper undan om man gör samma sak nästa gång. Håller man istället ut och krigar igenom det jobbiga, så blir det väldigt fort mindre jobbigt. Nästa gång än mindre jobbigt, och gången efter det ännu mindre.

Dag två: Andreas ifrån Sticky Beat och video

Efter en kväll bestående av jacuzzibad, god middag och nyttiga erfarenhetsutbyten oss traineer emellan, var det dags för dag två. En kort introduktion och föreläsning om trender inom video först, sen dags för Andreas Stjärnhem ifrån Sticky Beat.

Han gav oss en otroligt inspirerande berättelse om sig och Sticky Beat, innan han avlutade med tre tips för våra framtida liv och karriärer:

 • Arbeta på en plats och med något som delar din värdegrund.
 • Arbeta med det du tycker är kul, på riktigt!
 • Mistakes are gitfs.

Hur kan man använda digitala hjälpmedel som video i verksamheten?

Det sista temat för den här utbildningen handlade om hur video kan användas som ett effektivt kommunikationsmedel inom ens verksamhet.

Vi tar med oss att det absolut inte är svinsnygga superredigerade klipp som är viktigast, utan att snabba, enkla och korta klipp där den som kan berättar själv, fungerar minst lika bra om inte bättre. Att använda videoformatet för att liva upp ett tråkigt nyhetsbrev eller bara lite kort berätta för alla vad som sades på ledningsgruppsmötet kan göra mycket för en organisation. Allt är såklart olika i olika organisationer men ett enkelt klipp på en människa som tittar in i kameran och pratar, blir lätt lite personligare än en rapport, sammanställning eller dokument som ska letas upp och läsas på ett intranät någonstans.

Innan vi lämnades för att utforska och labba med videos själva, fick vi en kort men mycket givande videoskola av Jacob.

  Fyra saker att tänka på när man spelar in video:

  1. Vart är ljuset? Ansiktet ska vara ljusare än bakgrunden.
  2. Kameran ska vara i samma höjd som näsan på den som talar.
  3. Är bakgrunden fin? Om inte, se till att den är det.
  4. Ljudet är viktigast! Om ljudet är förstört p.g.a. vind eller en bilväg är hela klippet förstört.

   Reflektion kolon.

   Den här modulen var riktigt, riktigt rolig! Precis som på den första utbildningen tycker vi alla att det är väldigt kul att få hänga med andra traineer som är i samma sits, där vi ärligt kan utbyta tankar och funderingar med varandra. Det lär vi oss minst lika mycket av som vi lär oss under föreläsningarna och övningarna.

   Det är också jättekul att alla tar tillvara på möjligheterna. Alla tar tillfället i akt och vågar ta ut svängarna utan att behöva vara orolig över att ’göra fel’ eller göra bort sig. Den prestigelösheten i gruppen av traineer är väldigt värdefull.

   Vi lär oss riktigt vettiga saker. Även om några av oss traineer är utbildade kommunikatörer så var mycket av det här riktigt bra grejjer, som i alla fall jag, önskat jag hade lärt mig på universitetet. Det är ett grymt bra betyg åt Higher ambition program som verkligen är mer än bara gods, gårdar och relaxavdelningar. Även om det inte är fel det heller.

   Bättre start på veckan är verkligen svårt att få. Vi ser fram emot nästa utbildningsmodul som är i januari, då är det affärsmannaskap som gäller!

   Mvh Niklas.

   Fler inlägg Om oss traineer