Är du nyexaminerad?

Funderar du på att söka en traineetjänst?

Att vara trainee på ett företag är en fantastisk möjlighet. Under våra första månader som traineer här på Elvenite har vi lärt oss massvis om konsultarbete, affärsystem, livsmedelsbranchen och framför allt oss själva. I den här artikeln delar vi med oss av det vi har lärt oss, och ger dig våra bästa tips inför eller under din traineetjänst.

Det här tar vi med oss ifrån våra första månader som traineer.

Vi kan mer än vad vi trodde. Efter plugget undrar man vad man kan bidra med, två månader in i arbetslivet så vet vi att det är massor. Vi sitter inte alltid på expertkompetensen men vi har lärt oss att lära oss nya saker. Datahantering och programmering är kompetens som ofta saknas och där kan vi bidra speciellt. Vi kan även bidra med vårt driv och nytänk.

Det är helt okej att göra fel. Att misstag är gåvor är inte alltid lätt att komma ihåg, speciellt inte när en hel dags arbete försvinner för att man glömmer spara på rätt ställe (förbannade WordPress)… Men alla gör misstag. Att lära sig ifrån sina misstag är bland det viktigaste man kan göra, och som trainee kommer misstagen att komma, vilket är helt ok. Släpper man på prestigen blir oftast slutresultatet så mycket bättre, även om vägen dit kantades av ett eller annat snedsteg.

Arbetsplatser är inte alltid perfekta. Det finns massvis att förbättra, vilket är kul. Som ny eller trainee på en arbetsplats har du ett unikt perspektiv, utnyttja det! Att vara med och utveckla verksamheten och bidra till ständiga förbättringar är väldigt givande, både för dig och din arbetsgivare.

9 tips till dig som är eller ska bli trainee

1.

Ta reda på vad du tycker är kul, och vad som inte är det. Det är viktigt att hitta det du verkligen gillar att jobba med, iaf för nuet. Ta också reda på vad du inte tycker är kul, gör du mycket av något idag som du kanske är jättebra på men inte älskar så är det viktigt att tala om detta för din chef. Ta tid att reflektera och vara ärlig med din chef, det tjänar ni båda på. (läs mer om smickerkarriärer här).

2.

Det är jätteviktigt att våga. Att våga ta för sig är en sak, men att våga fråga eller be om hjälp är minst lika viktigt. Att utnyttja traineerollen för att få testa på saker utanför sin komfortzon är en framgångsfaktor för personlig utveckling. Du kommer få så mycket tillbaka om du är orädd, vågar fråga och vågar göra fel.

3.

Ta reda på dina värderingar. Både i arbetslivet men också privat, se till att arbetsplatsen delar din värdegrund.

4.

Om du är osäker på vad du vill göra, välj en bred arbetsplats där möjligheten till byte mellan olika avdelningar/områden finns. Då kommer du snabbt i kontakt med olika typer av yrken och roller och kan snabbt hitta det som passar dig bäst.

5.

Fokusera inte för mycket på ditt bidragande. Traineeperioden är en upplärningsfas, så se det mer som en långsiktig investering.

6.

Var nyfiken på vad andra gör. Även inom de områden du kanske inte själv ser dig jobba i framöver. Du kommer lära dig massvis och lägen där det lönar sig att samarbeta, även om man sysslar med helt olika saker, kommer alltid att finnas.

7.

Ta på dig uppgifter du tycker verkar spännande, även om du inte kan eller är så duktig på det just nu. Tycker man att något är kul och spännande kan man oftast också bli bra på det ganska snabbt. Passa på att utforska så mycket som möjligt medan du är trainee.

8.

Försök lösa problem själv. Man ska alltid våga be om hjälp, men det är också bra att lägga ner lite extra tid på att försöka hitta ett svar eller lösa ett problem själv först. Många gånger kommer du hitta en lösning som ingen annan har tänk på tidigare. Försök att hitta en bra balans däremellan.

9.

Ta alltid med badkläder vid olika typer av övernattning. Du har aldrig förtjänat en avkopplande kväll i en relaxavdelning så mycket som efter en hel dags arbete eller konfererande, det är du värd!