EFFEKTIV DOKUMENTATION DIREKT I POWER BI: EN INNOVATIV LÖSNING FÖR RAPPORTUTVECKLING

I dagens snabbrörliga affärsmiljö är tillgången till korrekt och uppdaterad dokumentation avgörande för att ta välgrundade beslut och säkerställa smidig drift av affärsprocesser. Mot denna bakgrund har Power BI och andra verktyg verkligen revolutionerat hur vi visualiserar och analyserar data. Däremot är behovet av effektiv dokumentation i samband med rapportutveckling fortfarande en utmaning som oftast hanteras externt i separata dokument eller länkar. En hantering som kräver både tid och resurser.
Men vad skulle hända om vi i stället kunde integrera dokumentationsprocessen direkt i Power BI-miljön?

Bilden visar ett team i arbete, fördjupade i dataanalys och AI-applikationer, och illustrerar hur dessa teknologier omsätts i praktiken för att driva framsteg och innovation

Ökad tillgänglighet och smidigare hantering  

För att underlätta arbetet med dokumentation vid rapportutveckling och samtidigt öka tillgängligheten för användaren till dokumentation kring rapporter i Power BI, så har vi utforskat och implementerat en metod för att skapa och underhålla dokumentation direkt i Power BI-appen. I stället för att hantera dokumentation externt skapar vi en sammanhängande dokumentationsrapport som finns tillgänglig för användarna i samma miljö som där de till vardags använder sina rapporter. Det gör vi genom att använda befintliga funktioner och metadata i Power BI.

Fördelar med att samla dokumentationen direkt i Power BI:

1. Lätt underhåll i utvecklingsmiljön: Genom att integrera dokumentationsprocessen direkt i utvecklingsmiljön blir det enklare och mer intuitivt att både skapa och komplettera dokumentationen. Utvecklare och administratörer kan arbeta och dokumentera på ett och samma ställe, vilket minskar risken för glömda dokumentationsuppdateringar.

2. Användarvänlig publicering: Dokumentationen publiceras tillsammans med den rapport den gäller, vilket skapar en användarvänlig upplevelse. Användarna hittar all relevant information på samma plats där de utforskar sina data och rapporter, vilket ökar användbarheten och effektiviteten.

3. Automatiska uppdateringar: En av de mest kraftfulla funktionerna är den automatiska uppdateringen av dokumentationen. Precis som användarrapporterna uppdateras med nya data och beräkningar, uppdateras även dokumentationen i realtid. Detta eliminerar behovet av manuell uppdatering och säkerställer att dokumentationen alltid är aktuell och korrekt.

Dokumentation av både dynamisk och statisk information i samma rapport

Dokumentationen i Power BI-appen ger översikt av både dynamisk och statisk information, allt för att ge en så omfattande översikt över rapporten som möjligt:

Statisk information 

Innehåller beskrivande information om rapporten och dess olika aspekter. Det kan inkludera beskrivningar av datakällor, uppdateringsfrekvens, ansvariga personer och kontaktinformation för support. Denna del kräver en initial manuell hantering för att säkerställa relevans och noggrannhet.

Dynamisk information 

Denna del genereras automatiskt från rapportens metadata och innehåller information om tabeller, kolumner, relationer, bakomliggande formler och beräkningar. När nya element läggs till eller ändras i rapporten uppdateras också denna del av dokumentationen automatiskt, vilket minskar risken för inkonsekvens och föråldrad information.

Minimerar manuell arbetsinsats

Med hjälp av den här innovativa lösningen för dokumentation i Power BI kan företag och organisationer effektivisera sin rapportutvecklingsprocess och säkerställa att användare alltid har enkel tillgång till aktuell och relevant information för sina analyser och beslut. Genom att integrera dokumentationsprocessen direkt i Power BI-miljön blir det enklare än någonsin att skapa och underhålla en omfattande dokumentation för dina rapporter och din data.

För att lyckas i en datadriven värld behöver vi nyttja verktyg och metoder som gör det möjligt att maximera värdet av befintliga resurser och minimera manuella arbetsinsatser. Genom att integrera dokumentation direkt i Power BI tar vi ett stort steg mot att skapa en mer effektiv och användarvänlig rapportmiljö som driver affärsinsikter och framgång.

Kontakta oss idag för att lära dig mer om hur du kan dra nytta av denna innovativa lösning för dokumentation i Power BI och ta din rapportutveckling till nästa nivå.

NYHETER. INSIKTER. KÄRLEK.

Skapa framgång med hjälp av smart analys

Skapa framgång med hjälp av smart analys

SKAPA FRAMGÅNG MED HJÄLP AVSMART ANALYSMed ett stort dataflöde är det essentiellt att inte bara samla in information - utan att också strukturerat och målinriktat analysera den. Att bygga en smart analys är en kraftfull metod som leder till djupare insikter,...

läs mer
Det här är självlärande AI

Det här är självlärande AI

DET HÄR ÄR SJÄLVLÄRANDE AIAI i livsmedelsindustrinNär du streamar en serie på Netflix eller njuter av en riktigt bra spellista på Spotify, arbetar sofistikerade algoritmer diskret i bakgrunden för att skräddarsy dina rekommendationer. Tekniken, känd som självlärande...

läs mer
En titt på infor’s multi-tenant strategi 2024

En titt på infor’s multi-tenant strategi 2024

EN TITT PÅ INFOR'S MULTI-TENANT STRATEGI 2024ERP & IntegrationI den digitala världen är förändring det enda konstanta. Molntekniken har revolutionerat ERP-system, och Infor är inget undantag med sina molnbaserade ERP-lösningar. Infor tar ett strategiskt steg mot...

läs mer