MYTER OCH GAMLA SANNINGAR OM MAT

Man ska inte bada när man har ätit. Det finns mikroskopiska plastkulor i lättmargarin. Ju mer mjölk en ko producerar, desto sämre kvalitet får den. All lingonsylt drygas ut med äppelmos. Mer än hälften av matens miljöpåverkan kommer från transporter. Att dricka mjölk ger dig starkare ben. Eller…?

Det finns mycket vi tar som sanningar, både i vår vardag och i våra verksamheter, som aldrig blir ifrågasatta. Men med hjälp av data kan vi testa! Vi kan sätta gamla ”sanningar” på prov.

Visste du till exempel…

att de som köper blöjor faktiskt också är mer sannolika att köpa öl?

Jo, det är faktiskt sant. Ett test som gjorts i butik visade att spontanköpen av öl ökade när den placerades nära barnavdelningen.

Så ett sätt att sälja mer öl är alltså att rabattera blöjor?

Nej, inte riktigt…
För det är inte blöjorna som orsakar öl-köpen. Utan snarare är det så att individer i 25–35-årsåldern är mer sannolika att köpa både blöjor och öl. Och då spelar det ingen roll om man så ger ut blöjor gratis, det kommer ändå inte öka mängden öl som säljs.

En annan ”sanning”…

…är att om ett lantbruk växer och blir för stort, så kommer det ha en negativ inverkan på hur mycket mjölk som varje ko producerar.

Nej, det stämmer inte. Det har vi undersökt i ett av våra uppdrag. Faktum är att om ett lantbruk växer, så kommer mer mjölk produceras än vad snitt-produktionen per ko var innan. Liksom när företag växer så blir summan av produktionen större än om man lägger ihop medelproduktionen per individ.

När det kommer till att analysera data så finns det många fallgropar, en av dem är att missta korrelation för kausalitet – det vill säga orsak och verkan. Om du vill göra förändringar i din verksamhet, så är det viktigt att veta vad som orsakar vad. Det är först när du förstår orsaken bakom, som du kan åstadkomma verkliga förändringar.

Data science är bara för stora organisationer…

En annan vanlig myt är för övrigt att data science bara är något som stora företag sysslar med, eftersom de har specialistresurserna, stora volymer data och möjligheter att skala upp och dra ekonomisk nytta av data science.

Men – sanningen är att just stora företag ofta har större problem med att dra nytta av data science än mindre företag. Stora organisationer har ofta funnits länge, data ligger på många olika ställen och i olika format, i så kallade silos. Mindre bolag däremot har inte den här problematiken i samma grad och kan snarare använda data science som en konkurrensfördel gentemot de stora aktörerna.

Sanning: Oavsett om din organisation är stor eller liten så kan Data science hjälpa dig att utveckla verksamheten och fatta smartare beslut – och hjälpa dig att slå hål på en och annan myt eller ”gammal sanning”.

NYHETER. INSIKTER. KÄRLEK.

ERP-molnlyft på 15 veckor och minskade driftkostnader med 10 procent

Sedan 2018 har Insula en affärssystemslösning från Infor, M3 Food & Beverage, som har förkonfigurerade inställningar anpassade till livsmedelsindustrin. Insula har nu tillsammans med Elvenite lyft affärssystemet till Infor Cloud Suite, som bygger på en molnlösning för flera hyresgäster.

läs mer
Machine learning inom livsmedelsindustrin: En game changer för långsiktiga försäljningsprognoser

Machine learning inom livsmedelsindustrin: En game changer för långsiktiga försäljningsprognoser

Tänk att kunna se in i framtiden. Att veta hur mycket av din vara som kommer säljas så att du inte behöver baka mer säg, bröd, än nödvändigt. Sen några år tillbaka fokuserar vi mycket på Machine Learning. Vi har lagt många timmar på att prata med våra kunder för att förstå hur livsmedelsbranschen kan dra nytta av denna fantastiska teknik. Vad har vi kommit fram till? Jo, att en av de absolut vanligaste utmaningarna, problemet att kunna förutspå något över tid, faktiskt går att lösa med hjälp av just Machine Learning.

läs mer
Data science inom livsmedelsindustrin – så börjar du.

Data science inom livsmedelsindustrin – så börjar du.

Data Science har potential att revolutionera livsmedelsindustrin. Genom att fatta datadrivna beslut kan man öka intäkterna och förbättra såväl effektiviteten som kundupplevelsen. I den här artikeln går vi, steg för steg, igenom hur organisationer inom livsmedelsindustrin kan komma igång och börja använda sig av data science. Det här bör man tänka på när man ger sig ut på denna resa.

läs mer