MYTER OCH GAMLA SANNINGAR OM MAT

Man ska inte bada när man har ätit. Det finns mikroskopiska plastkulor i lättmargarin. Ju mer mjölk en ko producerar, desto sämre kvalitet får den. All lingonsylt drygas ut med äppelmos. Mer än hälften av matens miljöpåverkan kommer från transporter. Att dricka mjölk ger dig starkare ben. Eller…?

Det finns mycket vi tar som sanningar, både i vår vardag och i våra verksamheter, som aldrig blir ifrågasatta. Men med hjälp av data kan vi testa! Vi kan sätta gamla ”sanningar” på prov.

Visste du till exempel…

att de som köper blöjor faktiskt också är mer sannolika att köpa öl?

Jo, det är faktiskt sant. Ett test som gjorts i butik visade att spontanköpen av öl ökade när den placerades nära barnavdelningen.

Så ett sätt att sälja mer öl är alltså att rabattera blöjor?

Nej, inte riktigt…
För det är inte blöjorna som orsakar öl-köpen. Utan snarare är det så att individer i 25–35-årsåldern är mer sannolika att köpa både blöjor och öl. Och då spelar det ingen roll om man så ger ut blöjor gratis, det kommer ändå inte öka mängden öl som säljs.

En annan ”sanning”…

…är att om ett lantbruk växer och blir för stort, så kommer det ha en negativ inverkan på hur mycket mjölk som varje ko producerar.

Nej, det stämmer inte. Det har vi undersökt i ett av våra uppdrag. Faktum är att om ett lantbruk växer, så kommer mer mjölk produceras än vad snitt-produktionen per ko var innan. Liksom när företag växer så blir summan av produktionen större än om man lägger ihop medelproduktionen per individ.

När det kommer till att analysera data så finns det många fallgropar, en av dem är att missta korrelation för kausalitet – det vill säga orsak och verkan. Om du vill göra förändringar i din verksamhet, så är det viktigt att veta vad som orsakar vad. Det är först när du förstår orsaken bakom, som du kan åstadkomma verkliga förändringar.

Data science är bara för stora organisationer…

En annan vanlig myt är för övrigt att data science bara är något som stora företag sysslar med, eftersom de har specialistresurserna, stora volymer data och möjligheter att skala upp och dra ekonomisk nytta av data science.

Men – sanningen är att just stora företag ofta har större problem med att dra nytta av data science än mindre företag. Stora organisationer har ofta funnits länge, data ligger på många olika ställen och i olika format, i så kallade silos. Mindre bolag däremot har inte den här problematiken i samma grad och kan snarare använda data science som en konkurrensfördel gentemot de stora aktörerna.

Sanning: Oavsett om din organisation är stor eller liten så kan Data science hjälpa dig att utveckla verksamheten och fatta smartare beslut – och hjälpa dig att slå hål på en och annan myt eller ”gammal sanning”.

NYHETER. INSIKTER. KÄRLEK.

Elvenite hållbarhetsrapport 2023

Elvenite hållbarhetsrapport 2023

Elvenite hållbarhetsrapport 2023Vi är stolta att presentera Elvenites hållbarhetsrapport för 2023! Under året har vi fokuserat på att förbättra resursanvändningen och minska avfall inom livsmedelsindustrin med hjälp av lösningar som AI-driven utsädesbehandling och...

läs mer
AI-assistenter i framkant: Googles Project Astra

AI-assistenter i framkant: Googles Project Astra

AI-assistenter i framkant: Googles Project AstraGoogles Project Astra, omdefinierar hur vi interagerar med teknik både i personliga och professionella sammanhang. Dessa innovationer förbättrar inte bara våra interaktioner med AI utan integrerar även AI djupt i våra...

läs mer
Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:er

Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:er

Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:erAI kan vara en riktig game-changer för företag som vill förbättra effektiviteten och förnya sina tjänster. Men att hantera de ekonomiska aspekterna av AI kan vara knepigt för många CFO:er. Den här guiden ger tydliga steg för...

läs mer