MYTER OCH GAMLA SANNINGAR OM MAT

Man ska inte bada när man har ätit. Det finns mikroskopiska plastkulor i lättmargarin. Ju mer mjölk en ko producerar, desto sämre kvalitet får den. All lingonsylt drygas ut med äppelmos. Mer än hälften av matens miljöpåverkan kommer från transporter. Att dricka mjölk ger dig starkare ben. Eller…?

Det finns mycket vi tar som sanningar, både i vår vardag och i våra verksamheter, som aldrig blir ifrågasatta. Men med hjälp av data kan vi testa! Vi kan sätta gamla ”sanningar” på prov.

Visste du till exempel…

att de som köper blöjor faktiskt också är mer sannolika att köpa öl?

Jo, det är faktiskt sant. Ett test som gjorts i butik visade att spontanköpen av öl ökade när den placerades nära barnavdelningen.

Så ett sätt att sälja mer öl är alltså att rabattera blöjor?

Nej, inte riktigt…
För det är inte blöjorna som orsakar öl-köpen. Utan snarare är det så att individer i 25–35-årsåldern är mer sannolika att köpa både blöjor och öl. Och då spelar det ingen roll om man så ger ut blöjor gratis, det kommer ändå inte öka mängden öl som säljs.

En annan ”sanning”…

…är att om ett lantbruk växer och blir för stort, så kommer det ha en negativ inverkan på hur mycket mjölk som varje ko producerar.

Nej, det stämmer inte. Det har vi undersökt i ett av våra uppdrag. Faktum är att om ett lantbruk växer, så kommer mer mjölk produceras än vad snitt-produktionen per ko var innan. Liksom när företag växer så blir summan av produktionen större än om man lägger ihop medelproduktionen per individ.

När det kommer till att analysera data så finns det många fallgropar, en av dem är att missta korrelation för kausalitet – det vill säga orsak och verkan. Om du vill göra förändringar i din verksamhet, så är det viktigt att veta vad som orsakar vad. Det är först när du förstår orsaken bakom, som du kan åstadkomma verkliga förändringar.

Data science är bara för stora organisationer…

En annan vanlig myt är för övrigt att data science bara är något som stora företag sysslar med, eftersom de har specialistresurserna, stora volymer data och möjligheter att skala upp och dra ekonomisk nytta av data science.

Men – sanningen är att just stora företag ofta har större problem med att dra nytta av data science än mindre företag. Stora organisationer har ofta funnits länge, data ligger på många olika ställen och i olika format, i så kallade silos. Mindre bolag däremot har inte den här problematiken i samma grad och kan snarare använda data science som en konkurrensfördel gentemot de stora aktörerna.

Sanning: Oavsett om din organisation är stor eller liten så kan Data science hjälpa dig att utveckla verksamheten och fatta smartare beslut – och hjälpa dig att slå hål på en och annan myt eller ”gammal sanning”.

NYHETER. INSIKTER. KÄRLEK.

Intersnack gör verksamheten smartare med Elvenite

Intersnack är en global snacksgigant med verksamhet i över 30 länder världen över. I Norden får vi oftast njuta av deras krispiga varumärken Estrella och Maarud. Företaget har haft en otrolig tillväxt och framgång under åren, men med expansion och förvärv kommer även en mängd olika IT-system och lösningar som blir komplexa att hantera i takt med att företaget växer.

läs mer
Elvenite utses till Sveriges bästa arbetsplats

Elvenite utses till Sveriges bästa arbetsplats

Vi är Sveriges bästa arbetsplats! När Great Place To Work rankar Sveriges bästa arbetsplatser är vi vinnare i kategorin medelstora organisationer med 50-249 anställda. Great Place To Work genomför årligen världens största medarbetarundersökning.

läs mer