fbpx

ÖKAT ENGAGEMANG MINSKADE SVINNET

Så gjorde Bakehuset - Norges största Bageri

VISUALISERAD DATA
MINSKADE ÖVERPRODUKTIONEN MED 33%

Utmaning

Minimera överproduktion med bibehållen leveranssäkerhet av dagsfärskt bröd.

Lösning

Visualisera affärsdata så alla medarbetare kan hjälpa till att hitta förbättringsmöjligheter.

Resultat

33% lägre överproduktion. Ökad lönsamhet. Ökat personal­engagemang. 

FÄRSKT BRÖD VARJE DAG

När hungriga norska skolungdomar river locket av ”matepakken” trillar det oftast ut fyra skivor kneipp med goudaost och skinka. Så har det varit sedan 1935, då ”Oslofrokosten” började serveras till alla skolbarn i huvudstaden.

Faktum är att norrmännen äter mest bröd per capita i Europa. Bröd är en viktig del av Norges matkultur och det duger inte med gårdagens limpa. Därför är det kanske inte så konstigt att Norges största bageri, Bakehuset, lovar sina kunder ”Färskt bröd varje dag till din lokala butik”.

Något som är lättare sagt än gjort i ett land vars vägnät präglas av färjetrafik, serpentinvägar och vidsträckta fjordar.

Men Bakehusets lastbilar tuffar på. Från företagets elva lokala bagerier gör de dagligen 1850 leveranser och kör sammanlagt ett halvt varv runt jorden.

Leveranser

ÖVERPRODUKTION ÄR DYRT

För att hålla sitt löfte producerar Bakehuset lite mer än kunderna beställer. Men när de för några år sedan räknade ut hur mycket överproduktionen faktiskt kostar, beslutade företaget göra en insats för att sänka den. Och alla anställda skulle hjälpa till.

ALL DATA VISUALISERADES

Bakehuset hade redan börjat digitalisera sin resursplanering genom att implementera Infor M3. Nu investerade företaget i QlikView. Ett system som visualiserar affärsdatan i M3 som tydliga diagram och tabeller. Tanken var att ge bagarna möjlighet att fatta datadrivna beslut i vardagen. Och det funkade verkligen.

– Efter en tids inlärning och intrimning kunde bagarna tydligt se hur det var ställt med sin egen och de andra bageriernas produktion. Hur mycket bröd som sålts och bakats. Hur mycket råvaror vi har i lager. Planerade leveranser. Lagersaldon av produkter och råvaror på alla anläggningar. Och mycket mera, berättar Hege Solheim, ekonomichef på Bakehuset.

Bagarna fick i uppgift att sänka sin överproduktion med hjälp av det nya verktyget. Både lokalt och för att hitta synergier med de andra produktionsanläggningarna.

Elvenite har kompetens på både M3 och Qlik,
ett måste för att skapa bra applikationer i Qlik.

Hege Solheim, Bakehuset AS

SMARTA APPAR HJÄLPER BAKEHUSET
ATT FATTA DATADRIVNA BESLUT

Elvenite hjälpte Bakehuset att samla verksamhetsdata i ett datavaruhus samtidigt som man implementerat och integrerat QlikView med Infor M3. Informationsprocessen är nu automatiserad, vilket resulterat i att visualisering och rapporter enkelt delas med användare via webbgränssnitt eller lokala klienter. Medarbetarna har nu via appar en större förståelse för affären och deltar aktivt i utvecklingen av företagets produktion. De Qlik-appar som utvecklades initialt hanterar:

Försäljning

Produktion

Lager

Anläggningar

Produktion

Order

RESULTATET AV VISULISERAD DATA MED QLIK

Sedan Bakehuset implementerade QlikView, har produktionsplaneringen och val av leverantörer och råvaror förenklats. Numer är lagersaldot alltid aktuellt och bagarna uppdaterade. Det har gett:

33% LÄGRE ÖVER­­PRODUKTION

Förutsägbarheten ökade, vilket gjorde att överproduktionen kunde sänkas, utan risk att få slut i lagret. Kunderna fortsätter att njuta av färskt bröd varje dag, men nu med mindre svinn.

PERSONALEN MER DELAKTIG

Visualiserad data skapar en större förståelse för affären och ett ökat engagemang hos medarbetarna.
Med bättre översikt och kontroll är nu alla en del i utvecklingen av Bakehusets verksamhet.

LÖNSAMHET PÅ PRODUKTNIVÅ

När svinnet kunde synliggöras har Bakehuset också kunnat minska det.
Det har ökat lönsamheten på produktnivå vilket gynnar hela verksamheten.

MINSKAT SVINN MED DATADRIVNA BESLUT

Framgent vill Hege optimera företagets lagerhantering för att minska svinnet av råvaror och emballage ytterligare.

– Med all data och statistik vi redan har i systemet kan vi öka träffsäkerheten i våra prognoser ännu mer säger Hege Solheim, ekonomichef på Bakehuset AS.

Vill du minska ditt matsvinn?

Kontakta oss så hjälper vi dig att visualisera din data.