Från idé till innovation: Elvenite och Lantmännen BioAgri transformerar fröbehandling genom AI

I skuggan av traditionen lyser innovationens sken starkast. Genom partnerskapet mellan Elvenite och Lantmännen BioAgri, två pionjärer inom sina respektive områden, skrivs nu ett nytt kapitel i jordbrukets historia.

Utmaningen med traditionell fröbehandling och testkultivering

ThermoSeed, en svensk innovation som använts av Lantmännen BioAgri sedan 2008, markerade början på en ny era inom hållbar fröbehandling. Genom att ersätta kemikalier med varm ånga bekämpar man skadegörare utan att skada naturen. Men denna behandling är ingen enkel uppgift. Varje fröparti har sina unika nyanser, och att fastställa den ideala behandlingsintensiteten är en komplex uppgift. Traditionellt har optimal behandling av utsädespartier bestämts genom testkultivering. Denna metod innebär att fröprover behandlas under olika förhållanden och sedan tillåts gro för att identifiera bästa metoden. Men det är en tidskrävande process. Från att behandla proverna till att utvärdera resultaten kan det ta flera veckor, vilket skapar fördröjningar i ett redan tidspressat område som jordbruk.

Maskininlärning och dataanalys: en revolution inom fröbehandling

Med Elvenites kunskap inom teknik och dataanalys, och med tillgång till Lantmännens omfattande dataarkiv från över ett decennium, kunde vi skapa en maskininlärningsmodell för att möta denna utmaning, vilken integrerades sömlöst i Lantmännens IT-arkitektur. Denna modell kan snabbt förutsäga den bästa behandlingsintensiteten för varje enskilt fröparti. I praktiken innebär det att lantbrukare, istället för att luta sig mot tidskrävande testmetoder, nu kan förlita sig på datadrivna insikter.

Lantmännen BioAgri och Elvenite

Projektteamet på plats hos Lantmännen BioAgri i Uppsala

Datadrivna insikter för effektivare jordbruk

För att klargöra modellens effektivitet: för en tredjedel av fröpartierna, där modellen är som mest konfident, förutsäger den optimala inställningar med en imponerande noggrannhet på 99%. Det representerar en markant förbättring i effektivitet och snabbhet.

Men framstegen stannar inte där. Med varje nytt dataset blir AI-modellen alltmer förfinad. Den dag är inte långt borta när AI-systemet inte bara kommer att rekommendera, utan autonomt avgöra vilken behandlingsintensitet som är optimal.

En interdisciplinär resa mot hållbart jordbruk

Projektet Speed Seed, stöttat av Lantmännens forskningsstiftelse, är mycket mer än bara ett teknikprojekt. Det är en sammanslagning av flera discipliner, från biologi till dataanalys, alla med en gemensam vision: att skapa en hållbar framtid för jordbruket.

Samarbetet mellan Elvenite och Lantmännen BioAgri illustrerar hur teknologi kan gå hand i hand med tradition. När dessa två världar möts, ser vi potentialen för jordbrukets fortsatta utveckling. På samma sätt som ett frö behöver både sol och regn för att växa, finner jordbrukets framtid balans och styrka i sammanslagningen av tradition och ny teknik.

Klicka här för att läsa vår pressrelease

Tidigare texter om projektet: Lantmännen och elvenite inleder forskningsprojekt för att behandla fröer med artificiell intelligens

Nyheter. Insikter. Omtanke.

Elvenite hållbarhetsrapport 2023

Elvenite hållbarhetsrapport 2023

Elvenite hållbarhetsrapport 2023Vi är stolta att presentera Elvenites hållbarhetsrapport för 2023! Under året har vi fokuserat på att förbättra resursanvändningen och minska avfall inom livsmedelsindustrin med hjälp av lösningar som AI-driven utsädesbehandling och...

AI-assistenter i framkant: Googles Project Astra

AI-assistenter i framkant: Googles Project Astra

AI-assistenter i framkant: Googles Project AstraGoogles Project Astra, omdefinierar hur vi interagerar med teknik både i personliga och professionella sammanhang. Dessa innovationer förbättrar inte bara våra interaktioner med AI utan integrerar även AI djupt i våra...

Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:er

Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:er

Budgetera AI: En praktisk guide för CFO:erAI kan vara en riktig game-changer för företag som vill förbättra effektiviteten och förnya sina tjänster. Men att hantera de ekonomiska aspekterna av AI kan vara knepigt för många CFO:er. Den här guiden ger tydliga steg för...

VI GÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN SMARTARE.

Kontakta oss

054 15 01 15
[email protected]

Elvenite AB
Tynäsgatan 10, 652 16 Karlstad
Org nr. 556729-7956

Elvenite Logo