Visualisering av affärsdata minskar svinn och ökar engagemanget hos Bakehuset

Så minskade Bakehuset överproduktionen 33% med hjälp av visualiserad affärsdata

Sedan de implementerade QlikView har livet blivit enklare för Norges största Bageri, Bakehuset. Produktionsplaneringen och val av både leverantörer och råvaror förenklats. Lagersaldot är alltid aktuellt och bagarna uppdaterade.
Men så har det inte alltid varit.

Utmaning:

Färskt bröd varje dag

När hungriga norska skolungdomar river locket av ”matepakken” trillar det oftast ut fyra skivor kneipp med goudaost och skinka. Så har det varit sedan 1935, då ”Oslofrokosten” började serveras till alla skolbarn i huvudstaden.

Faktum är att norrmännen äter mest bröd per capita i Europa. Bröd är en viktig del av Norges matkultur och det duger inte med gårdagens limpa. Därför är det kanske inte så konstigt att Norges största bageri, Bakehuset, lovar sina kunder ”Färskt bröd varje dag till din lokala butik”.

Något som är lättare sagt än gjort i ett land vars vägnät präglas av färjetrafik, serpentinvägar och vidsträckta fjordar.

Men Bakehusets lastbilar tuffar på. Från företagets elva lokala bagerier gör de dagligen 1850 leveranser och kör sammanlagt ett halvt varv runt jorden.

LÖSNING:

SMARTA APPAR HJÄLPER BAKEHUSET ATT FATTA DATADRIVNA BESLUT

Elvenite hjälpte Bakehuset att samla verksamhetsdata i ett datavaruhus och att implementera och integrera QlikView med Infor M3.

Informationsprocessen är nu automatiserad. Det har resulterat i att visualisering och rapporter enkelt delas med användare via webbgränssnitt eller lokala klienter.

Medarbetarna har nu via appar en större förståelse för affären och deltar aktivt i utvecklingen av företagets produktion.

BAKEHUSETS FÖRSTA QLIK-APPAR HANTERAR:

Försäljning

PRODUKTION

LAGER

ANLÄGGNINGAR

ORDER

RESULTAT:

TYDLIGA LAGERSALDON FÖR PRODUKTER OCH RÅVAROR PÅ ALLA ANLÄGGNINGAR

– Efter en tids inlärning och intrimning kunde bagarna tydligt se hur det var ställt med sin egen och de andra bageriernas produktion. Hur mycket bröd som sålts och bakats. Hur mycket råvaror vi har i lager. Planerade leveranser. Lagersaldon av produkter och råvaror på alla anläggningar. Och mycket mera, berättar Hege Solheim, ekonomichef på Bakehuset.

Bagarna fick i uppgift att sänka sin överproduktion med hjälp av det nya verktyget. Både lokalt och för att hitta synergier med de andra produktionsanläggningarna.

 Vill du visualisera din affärsdata?

Kontakta:

Fredrik Johansson

Säljchef Elvenite AB
+46 70 218 53 60

Läs också:

Så utvecklar Kavli sin verksamhet med automatisk effektivitetsmätning

KUNDCASE KUND: KavliHösten 2016 genomförde Kavli en intern analys av koncernens alla fabriker. Fokus var på att identifiera förbättringspotentialer i leverantörskedjan. Resultatet blev en rapport som dokumenterade 54 olika förbättringsprojekt. För att synliggöra...

3PL, Tredjepartslager – ett genidrag

Förr hade alla grossister ett eget lager och egna lagermedarbetare.  Kunden ringde in sin order till en säljare som skickade den vidare till en printer på lagret.  Beställningar plockades en i taget och ställdes på företagets egen lastbil, som ofta såg ut som den...

Varför hål i hyllan uppstår och hur du minimerar dem med smart lagerstyrning

När Coop Värmlands citybutik stänger för dagen behöver ingen anställd grubbla över ifall det kommer finnas tillräckligt med lättmjölk i butiken kommande dag. Tack vare duktiga medarbetare och ett system för smart lagerstyrning. HUR MYCKET KOSTAR HÅL I HYLLAN? ”Hål i...

Så ökade Elkem precisionen i sin rapportering med hjälp av Actual Cost

Förr matade medarbetare in data i Excel manuellt för att räkna ut hur mycket varje batch kisel kostade att tillverka. Det var ett digert arbete, men helt nödvändigt för att företaget skulle veta vad de behövde ta betalt för sina produkter för att vara lönsamma. Idag...

LÖFBERGS – The digital production folder

Real packaging instructions At Löfbergs’ production units in Sweden and Denmark they produce the coffee beans the company sell and deliver to their customers. Every product is to be packed according to the current packing instruction, so that the right product ends up...